logo


Έναρξη 29ης Πανορθοδόξου Συνδιάσκεψης για θέματα αιρέσεων

  

 IMG 2905

 

 

Ξεκίνησαν οι εργασίες της ΚΘ' Πανορθοδόξου Συνδιάσκεψης εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων διά θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017, στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η οποία και ανέλαβε τη φιλοξενία της στην Κατερίνη.

Για την φετινή Συνδιάσκεψη έχει επιλεγεί το ενδιαφέρον θέμα "Ψευδοπροφήτες – Ψευδομεσσίες και έσχατα", και πάνω σε αυτό το θέμα θα ασχοληθούν οι συνεδρίες έως και την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017.

Στο κατάμεστο από εκπροσώπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου "Εκάβη", η Συνδιάσκεψη που τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ξεκίνησε με αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος και ακολούθως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος καλωσόρισε τα μέλη του Συνεδρίου τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Ο σημερινός άνθρωπος βιώνει συνεχώς την ιδεολογική και δογματική επιδρομή των αιρετικών στα εδάφη της Χριστεπώνυμης κοινωνίας και κινδυνεύει να εκμαυλιστεί από ψευδοπροφήτες και ψευδομεσσίες που εκμεταλλεύονται τη δεινή ψυχολογική του κατάσταση. Διάφοροι «σωτήρες» που προφητεύουν για το μέλλον των εθνών και των ανθρώπων, κάνουν την εμφάνισή τους, υποσχόμενοι να του προσφέρουν λύσεις υπερβατικές στα αδιέξοδά του.

Βέβαια το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο, αφού θυμίζει τούς ψευδοπροφήτες και τους λαοπλάνους στην Αγία Γραφή. «Πονηροὶ δὲ ἄνθρωποι καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον, πλανῶντες καὶ πλανώμενοι (Β' Τιμ 3.13)», όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Απόστολος Παύλος.

Αυτόν τον ιό των ψευδοπροφητών, μόνο το γνήσιο θρησκευτικό βίωμα και η σωστή κατήχηση είναι σε θέση να τον εξουδετερώσουν. Όσο πιο αυθεντικό και καθαρό είναι λοιπόν το θρησκευτικό βίωμα τόσο πιο αποφασιστικά συμβάλλει με την αφύπνιση και το αγωνιστικό φρόνημα προσώπων και λαών σε μια θετική προσφορά μέσα στο τοπικό αλλά και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι" ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε:

"Μέσα λοιπόν σε έναν κόσμο πολύπτυχο και πολυθρησκευτικό το μεγάλο ζητούμενο από την Εκκλησία μας αγρυπνεί. Στέκεται όρθια στις επάλξεις. Καλλιεργεί συνειδήσεις και διαμορφώνει ολοκληρωμένες προσωπικότητες μέσα στην κοινωνία.

Η παρούσα Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη έρχεται ακριβώς την κατάλληλη για τον τόπο και την Εκκλησία στιγμή και χρόνο, να μας δείξει πόσο αναγκαία καθίσταται η μεταξύ μας επικοινωνία, αλληλοενημέρωση, κατάρτιση και συνεργασία".

Εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο ΑθηνώνΑρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που εμπιστεύτηκαν στην τοπική Εκκλησία της Κατερίνης την τιμή και την ευθύνη φιλοξενίας της παρούσας διορνάνωσης όπως και στον Πρόεδρο της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, τον Γραμματέα της Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερο π. Κυριακό Τσουρό και όλα τα μέλη της Επιτροπής για την αγαστή προσυνεδριακή τους συνεργασία καθώς και τον Δήμο Κατερίνης

Ανεγνώσθησαν μηνύματα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου (από τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου (από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πτολεμαϊδος κ. Εμμανουήλ), του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου (από τον Αρχιεπίσκοπο Λύδδης κ. Δημήτριο), του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, του Πατριάρχη της Σερβίας κ. Ειρηναίου, του Πατριάρχη της Ρουμανίας κ. Δανιήλ, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου, του Μακ. Μητροπολίτη Βαρσοβίας κ. Σάββα και του Αρχιεπισκόπου Τιράννων κ. Αναστασίου. Το μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου μετέφερε ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Αιρέσεων Πρωτ. π. Κυριακός Τσουρός.

Παρέστησαν επίσης οι Σεβασμιωτάτοι Μητροπολίτης Γλυφάδος κ. Παύλος και Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Συν. Επιτροπής επί των Αιρέσεων Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά: "έχει περάσει στις συνειδήσεις όλων μας ότι δεν κερδίζουμε τίποτε με τις μάχες και τις αντεγκλήσεις με τους αιρετικούς, αλλά το μεγαλύτερο κέρδος είναι εμείς να γνωρίζουμε και να αναλύουμε τις κακοδοξίες τους και εμείς επίσης να εμπεδωνώμαστε στην πίστη μας και να εμπεδώνουμε και τον λαό του Θεού".

Παράλληλα με την έναρξη της Συνδιάσκεψης, έκανε την έναρξη της για την φετινή χρονιά και η Σχολή Γονέων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κατερίνης με τον πρόεδρο αυτής κ. Κωνσταντίνο Κορομπίλη να παρουσιάζει συνοπτικά τις δράσεις της Σχολής από το 1989 και το φετινό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 16 ομιλίες και 8 μουσικά ή έντεχνα σύνολα και πολλές άλλες δράσεις.

Την αρχή των εισηγήσεων έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ με θέμα: "Κύριος Ώφθη", ο οποίος με μεστό και περιεκτικό λόγο παρουσίασε τους τρόπους ανακοινώσεως του θελήματός του Θεού, τα γνωρίσματα των αληθινών Προφητών και τις προφητικές τους ενέργειες καθώς και το περιεχόμενο του κηρύγματός τους.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ολοκληρώθηκαν με δείπνο στον πανέμορφο Κορινό με τις επιβλητικές Εκκλησίες του Αγίου Παντελεήμονος και των 12 Αποστόλων.

 

Διαβάστε την Περίληψη τῆς Εἰσηγήσεως τοῦ Μητροπολίτου Καισαριανῆς, Βύρωνος καί Ὑμηττοῦ  Δ α ν ι ή λ  μέ θέμα : «Ὁ Κύριος Ὤφθη»

 

 

IMG_2890.JPG IMG_2891.JPG IMG_2892.JPG IMG_2895.JPG IMG_2898.JPG IMG_2899.JPG IMG_2900.JPG IMG_2901.JPG IMG_2905.JPG IMG_2913.JPG