logo


ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΜΥΡΟΦΟΡΩΝ

 

«Ἐπισκεψασθε…..ἄνδρας….

πλήρεις Πνεύματος Ἅγιου καὶ σοφίας,

οὖς καταστησομεν ἐπὶ τῆς χρείας ταὺτης»

 

Η πρώτη Εκκλησία αναγκάστηκε από πολύ νωρίς να ασχοληθεί με ζητήματα κοινωνικής Πρόνοιας. Τα ζητήματα αυτά δημιουργήθηκαν «κατὰ τὴν καθημερινὴ περίθαλψη καὶ τὴ διανομὴ τροφίμων στὶς χῆρες» και τα φτωχά μέλη της κοινότητας. Οι Απόστολοι πληροφορήθηκαν σύντομα τα παράπονα  των αδικουμένων χριστιανών και έδωσαν άμεση λύση στο πρόβλημα. Η λύση αυτή, που αναφέρεται στο σημερινό ανάγνωσμα των Πράξεων, είναι καθοδηγητική και για το σύγχρονο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

 

Ας μελετήσουμε όμως προσεκτικότερα την περικοπή.

Οι προϋποθέσεις

 

 

Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι Άγιοι Απόστολοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό ζήτημα της πρώτης χριστιανικής κοινότητας πρόσεξαν πρώτα τις προϋποθέσεις. Για να γίνει κοινωνικό έργο από την Εκκλησία, είπαν, χρειάζονται πρώτα άνθρωποι αφοσιωμένοι στην υπηρεσία αυτή και μάλιστα άνδρες  άγιοι  και συνετοί. Αυτοί θα αναλάβουν την εκκλησιαστική κοινωνική υπηρεσία και όχι εμείς. «Διότι δὲν μᾶς φαίνεται σωστὸ ἐμεῖς οἱ ἀπόστολοι νὰ ἐγκαταλείψουμε τὸ κήρυγμα τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ καὶ νὰ ἀσχοληθοῦμε μὲ τὴν καθημερινὴ κοινωνικὴ ὑπηρεσία καὶ τὰ προβλήματά της».

 

Στις ίδιες προϋποθέσεις πρέπει να στηρίζεται και ένα έργο κοινωνικής Πρόνοιας της Εκκλησίας σήμερα : σε συνετούς και αγίους ανθρώπους, αφοσιωμένους στην Εκκλησία. Το ανθρώπινο  αυτό στοιχείο άλλωστε διακρίνει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας από τις κοινωνικές υπηρεσίες οποιουδήποτε άλλου Οργανισμού. Γιατί, «πρόνοια» κάνουν σήμερα πολλοί και διάφοροι. Και όλοι προσπαθούν να ικανοποιήσουν υλικές ανάγκες και προβλήματα των ανθρώπων.