Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στις Σέρρες 14-9-2017

Μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής κατάνυξης εκατοντάδες Σερραίοι τίμησαν τη Δεσποτική Εορτή της παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού της πόλεως των Σερρών. Στην ακολουθία του Αρχιερατικού πανηγυρικού Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, πλαισιούμενοι από πλειάδα Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Με έναν πλούσιο σε νοήματα θεολογικό λόγο, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας μίλησε για τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό που προβάλει η Αγία μας Εκκλησία για να δοξάσει τον Λυτρωτή και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό, ο Οποίος διά της Σταυρικής Του Θυσίας «ειργάσατο σωτηρίαν εν μέσω της γης». Αναλύοντας τον Δοξαστικό ύμνο που έψαλλαν οι χοροί στον Εσπερινό, μίλησε για τα ελέη και τις δωρεές που πηγάζουν από τη Σταυρικής θυσίας του Κυρίου.

Στην αντιφώνηση του ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας για την αποδοχή της πρόσκλησής του να συμπανηγυρίσουν κατά την Εορτή της Υψώσεως καθώς και για τον ουσιαστικό και θεολογικό του λόγο, τονίζοντας ότι τέτοιος λόγος χρειάζεται στον λαό μας ιδιαιτέρως κατά τις δύσκολες εποχές που περνά η Πατρίδα μας.

Πατήστε εδώ

για να ακούσετε το κήρυγμα

του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δανιήλ.

Ανήμερα της εορτής, στην πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, συλλειτουργούντων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιεροθέου καθώς και του οικείου Μητροπολίτου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, πλαισιούμενοι από Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε Σεπτός Ποιμενάρχης μας, αναφερόμενος στα υπαρξιακά αδιέξοδα του ανθρώπου, όπως  ο λόγος ύπαρξής του και ο θάνατος, καταλήγοντας στο ότι μόνο ο Χριστός μπορεί να μας αναγεννήσει με το μυστήριο του βαπτίσματος, να μας καθαρίσει με το μυστήριο της εξομολογήσεως και να μας δώσει την αγιότητα και αθανασία με την σταυρική Του θυσία.

Μετά την τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το λόγο πήρε ο Σεβ. κ. Θεολόγος και απευθυνόμενος στους άρχοντες και στον λαό, τόνισε, ότι η Εκκλησία και το γένος των Ελλήνων πορεύτηκαν πάντοτε μαζί, αντλώντας δύναμη από τον Σταυρό του Χριστού και γι αυτό ακριβώς υπάρχει ο Σταυρός ως σύμβολο στην σημαία του έθνους μας.

Μεταξύ άλλων ακόμη ανέφερε ότι: Το γένος των Ελλήνων πάντα υπήρξε γένος σταυρωμένο και πάντα πορεύτηκε με τη δύναμη του Σταυρού, δηλαδή την δύναμη της ελπίδος, της αγάπης και  της ταπεινώσεως απέναντι στην αλαζονεία και τον εγωισμό αυτού του κόσμου, την δύναμη της συγχωρήσεως απέναντι στις ποικίλες προδοσίες και τη δύναμη της πλατιάς καρδιάς. Έτσι πορεύτηκε το γένος των ελλήνων, με τη δύναμη του Σταυρού.

Γι’ αυτό και μετά την απελευθέρωσή του, τον Σταυρό του Χριστού έβαλε πάνω στην σημαία, και με αυτό τον τρόπο έδωσε το δικό του στίγμα, κηρύττοντας προς πάσα κατεύθυνση ποια είναι η ταυτότητά του και η ταυτότητα αυτής της πατρίδος, δηλαδή ο σταυρός και ο Χριστός, και ας το αμφισβητούν. Όμως αυτοί που το αμφισβητούν, αδικούν και την ιστορία, αδικούν και τους εαυτούς των, αδικούν και αυτόν τον λαό.

Και σε αυτά τα δύσκολα χρόνια που διανύουμε της υπομονής, και πάλι με τον σταυρό θα πορευτούμε, διότι με την δύναμή του μπορούμε και πάλι να οδηγηθούμε στην έξοδο από την κρίση, η οποία δεν είναι οικονομική, αλλά προήλθε από το ότι μικροί και μεγάλοι πορευτήκαμε σε δρόμους ξένους προς την παράδοσή μας και το ήθος μας.

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του, απευθυνόμενος και πάλι προς τους πολιτικούς άρχοντες της χώρας, τονίζοντας: «Οι αδελφοί μας οι πολιτικοί να μην επιζητούν μόνο τον σταυρό στις εκλογές, αλλά αυτόν τον σταυρό να τον έχουν σύνθημα στην ζωή τους και να τον σηκώνουν ψηλά γιατί κρύβει μέσα του έναν ολόκληρο ουρανό. Εμείς προσευχόμαστε γι’ αυτούς και να το ξέρουν ότι έχουν την προσευχή της μάνας Εκκλησίας, αν και μερικές φορές αυτή την μάνα την πληγώνουν και την απογοητεύουν με τις επιλογές τους. Αλλά όπως κάθε μάνα, και η εκκλησία ξεχνά και συγχωρεί, γιατί έχει πλατιά καρδιά και πονά για τα παιδιά της, και παιδιά της είμαστε όλοι, άρχοντες και αρχόμενοι».

«Κρατήστε τον σταυρό ψηλά, κρατήστε τον σταυρό στις καρδιές σας και μην φοβείσθε, και τότε θα έρθουν στην πατρίδα μας οι καλύτερες ημέρες και θα αποδείξουμε σε εχθρούς και φίλους, ότι ζει Κύριος ο Θεός, και μακάριος είναι εκείνος ο λαός, ο οποίος έχει ως υπερασπιστή του τον Κύριο και Θεό του».

Μεταξύ των άλλων στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν η Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης και Βουλευτής του Νομού κα. Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, η πρώην Υπουργός κα. Ντόρα Μπακογιάννη, οι Βουλευτές του Νομού κ. Κώστας Καραμανλής και Φωτεινή Αραμπατζή, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Μωυσιάδης, ο Δήμαρχος της πόλης κ. Πέτρος Αγγελίδης, εκπρόσωποι του Στρατού και της Αστυνομίας, κ.α.

Συγκλονιστική ήταν η προσέλευση του ευσεβούς λαού που προσήλθε για να προσκυνήσει το ιερό σύμβολο, τον Ζωοποιό Σταυρό, ανάμεσα στις ευωδιές των βασιλικών που προσέφεραν οι πιστοί κατά το έθος. Ο πανηγυρικός εορτασμός της ημέρας, ολοκληρώθηκε με τον μεθέορτο Εσπερινό και τους χαιρετισμούς στον Τίμιο Σταυρό.

Πανηγυρικός Εσπερινός

 

 

Όρθρος – Θεία Λειτουργία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Ημερολόγιο
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Αρχείο