Σύναξη Στελεχών Νεανικού Έργου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καρέα (22-9-2012)

Στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε Σύναξη Στελεχών του Νεανικού Έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στο Ενοριακό Κέντρο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Καρέα. Την εν λόγω Σύναξη συγκαλεί κάθε χρόνο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Δανιήλ κατά την αρχή του νέου Κατηχητικού – Ιεραποστολικού έτους, στην οποία συμμετάσχουν οι Υπεύθυνοι Εφημέριοι των Ενοριών για την χριστιανική αγωγή των νέων, καθώς και οι Κατηχητές, οι Κατηχήτριες και όλα τα στελέχη του ιεραποστολικού τομέως της Νεότητος. Κατ’ αυτήν, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αναστάσιος Τασόπουλος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Παιδαγωγοί εν Χριστώ».

Στην εισήγησή του ανέφερε, ότι ενώ η σύγχρονη κατήχηση στοχεύει κυρίως στην θρησκευτική αγωγή, στην αρχαία Εκκλησία αποσκοπούσε πρωτίστως στη μετάνοια και τη σωτηρία. Βασισμένος στις Μυσταγωγικές Κατηχήσεις του Αγίου Κυρίλλου Ιεροσολύμων, τόνισε, ότι η Κατήχηση πρέπει να κινείται σε τρείς άξονες, οι οποίοι στην ουσία αποτελούν τους βασικούς δρόμους που οδηγούν στον Χριστό.

α) Στον βιβλικό. Είναι ανάγκη να ερμηνεύεται και να κατανοείται ο λόγος του Θεού, ο οποίος «παιδαγωγός ημών γέγονεν εις Χριστόν» (Γαλ. γ΄24).

β) Στον δογματικό – θεολογικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η ανάλυση του Συμβόλου της Πίστεως αλλά και της Κυριακής προσευχής.

γ) Στον μυσταγωγικό άξονα. Δηλαδή ανάλυση των ιερών μυστηρίων και σύνδεση της Κατηχήσεως με αυτά και με τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας γενικότερα.

Μετά την εισήγηση ακολούθησε ωφέλιμη συζήτηση. Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε την συζήτηση της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι οι άξονες αυτοί αποτελούν το βασικό έργο της Κατηχήσεως, έργο κατ’ εξοχήν της Εκκλησίας και των ποιμένων της. Μετά το πέρας της Συνάξεως επέδωσε τους διορισμούς των στελεχών του νεανικού έργου για τη νέα κατηχητική περίοδο 2012-2013. Η σύναξη ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και απετέλεσε αφορμή ζήλου και έμπνευσης για τους Υπευθύνους ιερείς, τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριες.

 

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Ημερολόγιο
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Αρχείο