Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στην Μεγαλόχαρη της Τήνου για την απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 23-8-2014

Στον Πανίερο Προσκυνηματικό Ναό της Παναγίας της Ευαγγελιστρίας – Μεγαλόχαρης στο νησί της Τήνου, χοροστάτησε, ομίλησε και ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ κατά τις ιερές ακολουθίες της αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 22 και 23 Αυγούστου 2014, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου του Β΄και συνοδευόμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Καλλίνικο Νικολάου, καθώς και από τον Ιερολογιώτατο Αρχιδιάκονο κ. Μακάριο Παναγόπουλο.

Το εσπέρας της παραμονής ετελέσθη ο Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο εψάλησαν και τα εγκώμια στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ομίλησε επικαίρως, αναφερόμενος σε πέντε (5) λόγους όπου φαίνεται η παρρησία της Παναγίας μας στον Υιό της Σωτήρα Χριστό, οι οποίοι μας δίνουν ταυτόχρονα το δικαίωμα να καταφεύγουμε στην πρεσβεία και την προστασία Της.

α) Η μεσιτεία της ενόσω ζούσε για την επιτέλεση του θαύματος στο Γάμο της Κανά, πολλώ δε μάλλον τώρα, που ευρίσκεται παρεδρεύουσα στο Θρόνο του Παμβασιλέως Χριστού.

β) Στα αιτήματά της που συνδέονται με την Κοίμηση και την Έξοδό της εκ του προσκαίρου βίου, όπως αυτά διεσώθησαν στην ιεροσολυμιτική παράδοση και την υμνολογία της Εκκλησίας μας.

γ) Στο γραφικό χωρίο όπου αναφέρεται ότι: «πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη» και πόσο μάλλον της Παναγίας μητέρας του Κυρίου που τον διηκόνησε στο μέγα μυστήριο της Σαρκώσεώς Του.

δ) Διότι κέκτηται μητρική παρρησία προς τον Υιόν Της, κατά το: «πολλά γαρ ισχύει δέησις μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου» και κατά συνέπεια μητρική μέριμνα και φροντίδα για όλους τους πιστούς μαθητές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

ε) Καθότι η ίδια έζησε μέσα σε θλίψεις πολλές, γίνεται: «πάντων θλιβομένων η χαρά και αδικουμένων η προστάτις».

Το πρωΐ κατά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος ομίλησε για την αντίθεση της Προμήτορος Εύας και της Θεομήτορος Παρθένου Μαρίας, όπου η μεν Προμήτωρ, όπως μας διηγείται η Γένεσις, επέδειξε ανωριμότητα, περιέργεια και έλλειψη συνέσεως, ενώ η Θεομήτωρ Μαρία κατά τον Ευαγγελισμό της από τον Αρχάγγελο του Θεού, έδειξε σύνεση και πνευματική ωριμότητα.

Σε μια δεύτερη αντίθεση, η Προμήτωρ Εύα υπήγαγε τα τέκνα της στο νόμο του θανάτου και της φθοράς, ενώ η Παρθένος Μαρία που γέννησε τη Ζωή και την Ανάσταση, τον Χριστό, ελευθέρωσε τους Μαθητές του Κυρίου, τα πνευματικά της τέκνα, από τους νόμους αυτούς.

Επίσης η Παρθένος Μαρία προτυπώνει την Εκκλησία, εκπροσωπώντας όλους τους πιστούς στην πίστη, την ομολογία και την αγνότητα.

Στην λαμπρά Πανήγυρη της Μεγαλόχαρης συνέρρευσε πλειάς ιερέων και αμέτρητο πλήθος προσκυνητών από διάφορες περιοχές της πατρίδος μας.

Μετά το πέρας της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον κ. Δωρόθεο για τα φιλάδελφα αισθήματα αγάπης και σεβασμού, την Διοικούσα Επιτροπή του Ιδρύματος, τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Τήνου Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Γεώργιο Φανερό, τους Ιερείς, Ιεροψάλτες, διακονητές και επιμελητές του Ιδρύματος για την εύρυθμη λειτουργία του Ιερού Προσκυνήματος και ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά, υγιεινά και ευλογημένα.

Πανηγυρικός Εσπερινός

Όρθρος & Αρχιερατική Θεία Λειτουργία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Ημερολόγιο
Απρίλιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Οκτ    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Αρχείο